Sunday, December 16, 2007

Tavaline esmaspäev

Algas selle õppeaasta viimane koolinädal. Tunnistused said lapsed juba nädal varem kätte ja viimane on selline otste kokkutõmbamise nädal. Täna koristati klassiruumi. Iga laps pidi kaasa võtma niisked beebi-pepu-pühkimise lapid ja nendega siis pesti laudu, toole, kraanikausse jne. Vahepeal mängiti lauamänge ja siis jälle koristati. Ma ei kujuta küll hästi ette, kust leida ühes klassiruumis jõukohast koristustööd korraga 28-le esimese klassi õpilasele. Ka homme jätkuvad veel koristustööd. Täna said lapsed kätte ka oma vihikud, et neid siis kodustele näidata. Terve õppeaasta vältel ei tooda oma vihikuid koju ja vanemad saavad laste töid näha vaid paar korda aastas, kui on lahtiste uste päev. Kaks korda aastas on igal lapsevanemal õpetaja juures kümne minutiline kõnetund, kus saab kuulda lapse edusammudest ja küllap ka probleemidest. Kodutöid üldjuhul ei anta, või kui, siis lugemist. Koolipäev algab 8.30 ja kestab 15.00-ni. Kui vaja, võib juurde maksta ja saab jääda ka pikapäevarühma. Meie koolis on õppemaks+ igasugused lisamaksud( ekskursioonide ja ühisürituste eest, õpetajate lisatasudeks, õppematerjalide jaoks) umbes 12000 EEK. Lisaks veel koolivorm (suvine ja talvine), mustad kinnised kingad, valged sokid, spordivorm, kübar, koolikott, raamatukogukott. Kuigi igal nädalal nimetatakse ühte päeva spordipäevaks, siis tegelikult seal suurt midagi ei tehta ja kõik mammad veavad oma lapsi siis veel igasugustesse tasulistesse trennidesse.

Seda tänavat mööda läksime Itile kooli vastu. Umbes 15 minutit jalgsi minna.

Teeääres on mitmetel majadel müügisildid. Kas keegi soovib?

Selles koolis õpivad lapsed kuni kuuenda klassini. Iga klassi 3 paralleeli, igas klassis kuni 30 õpilast. Lisaks veel 3 komplekti eelkooli. Seal käivad siis viieaastased, kes järgmisel aastal esimesse klassi lähevad. Koolimaja õu on piiratud korraliku raudaiaga, mille väravad on lukus. Vanematel on erandjuhul varem kokkulepitud ajal võimalik minna vaid juhtkonna majja. Muidu ükski võõras territooriumile ega sealt ära ei pääse.

See pilt on tehtud läbi aiapulkade koolimaja peaväravast. Lapsed istuvad ja ootavad oma vanemaid.

Vanemad sõidavad autodega ette ja saavad oma lapse kätte, kusjuures autoakna peal on lapse nimi. See autorivi on nii pikk, et ulatub ümber terve kvartali ja põhjustab päris parajaid liiklusummikuid.
Meie kasutame tagaväravat. Seal ootavad mammad aia taga, kuni lapsed üle künka tulevad ja stardijoonele rivistuvad.




Siis tuleb õpetaja ja teeb värava lukust lahti ja kari pääseb välja.



Igaüks leiab oma, nii ka meie.



Väike kõhutäis kodus ja siis ujumistrenni. Hommikul juba käisime Arturiga väikeste trennis. Seal on ühel treeneril korraga neli mudilast. Tund kestab 30 minutit ja maksab 140 EEK. Kahjuks jäi fotokas koju ja pildid on tehtud ainult õhtupoolsest Iti tunnist. Tema grupis on korraga 8 last ja nende treener enam vees ei käi. Ma ei ole kahjuks käinud meie ujumistrennis, ega tea, kuidas seal õpetamine toimub, aga siin oli see 60- minutiline tund küll väga intensiivne. Krooli jalad lauaga, krool ühe käega lauaga, krool täies ilus ja krool paarilisega võidu. Igat harjutust 50 m. Kordus sama selili, konna ja liblikat. Kui kõik üksipulgi läbi oli harjutatud, tuli 100m kompleksi. Tõsi, viimane ots oli lubatud ujuda ka krooli, kui just liblikat ei jaksanud.


Siis veel stardihüpped ja kukerpalliga pöörded. Tulemused on fantastilised. Suvel ta ju alles sibas koerakest. Ja talle hirmsasti meeldib.
Lõpetuseks üks pilt sellest kuidas eukalüpt nahka vahetab.
















2 comments:

mutukas said...

Jah, laste edusammude üle ma suisa pakatan rõõmust. Aga põhiline ujumise juures on veel see, et vanaema-vanaisa tõid nüüd lastele uued riidest ujumismütsid, mida lapsed olid eelnevalt palunud. Aitähh! Siiani ujuti kummimütsidega ja neid oli hirmus valus pähe tõmmata.

mutukas said...

Aaa, ja parandus tuli koolimaksu juurde. See on ikka suurem. Ja aastal 2008 see kasvab veelgi - ehk koolimaks koos lisamaksudega küünib siis 17 000 kanti. Soetatud koolivormiga ajame ühe aasta kindlasti veel läbi. Iti suvekleit on aastaga nii miniks jäänud, õnneks saab aga pea 10 cm tagasikeeratud alaäärt alla lasta ja kärab jälle. See kleit, mis tal pildil seljas on, maksab nimelt oma 5-600 krooni.
Laste haridus mitte-residendile nagu meie, on kallis lõbu.